Пишем световен стандарт за сиренето

Животът

20-11-2012, 06:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Така страната ни няма да допусне грешката, която направихме с айряна, за който световният стандарт беше подготвен от Турция и Полша

България ще подготви световен стандарт за производството на бяло саламурено сирене и кашкавал. Такава ще е първата задача, с която ще се заемат нашите експерти веднага щом страната ни бъде приета за член на Световната млечна асоциация. Това съобщи шефът на държавното млечно предприятие "Ел Би Булгарикум" Васил Зографов, пише "Стандарт".

Когато рецептата стане факт, всички, които искат да произвеждат българско бяло саламурено сирене и кашкавал, ще трябва да се съобразяват с нея. Така страната ни няма да допусне грешката, която направихме с айряна, за който световният стандарт беше подготвен от Турция и Полша, без да се вземе предвид нашата рецепта, допълни Зографов.

Работата по световните стандарти за сирене и кашкавал още не е започнала, но се предполага, че те ще се ръководят от рецептата, записана в Българския държавен стандарт. Според него традиционните продукти се произвеждат от чисто краве, овче, козе или биволско мляко с традиционни закваски. Има изискване за максимално количество сол и определено количество лимонтузу.

Според рецептата сиренето трябва да зрее 45 дни, ако е от краве мляко, и два месеца, ако е от друга суровина. 45 дни трябва да зрее и кашкавалът по БДС. В него не се допускат изкуствени съставки. Продуктът трябва да е произведен само от мляко, закваски и сол. Успоредно със световния стандарт за българско саламурено сирене и кашкавал ще започне работа и за световна рецепта за киселото мляко с лактобацилус булгарикус.