Соколов сменя Марковска?

Днес ще стане ясно кого точно предлагат от СДС

Бившият парламентарен шеф Йордан Соколов е най-спряганото име за нов член на Конституционния съд на мястото на бламираната от президента Венета Марковска.

Името му се завъртя в сините редици веднага щом премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи кандидат за конституционен съдия, издигнат от СДС, съобщи bTV.

"Обърнах се към СДС да излъчат кандидатура за член на Конституционния съд, като към най-старата дясна партия. Който те предложат, парламентарната ни група ще го подкрепи", заяви министър-председателят. Според него сините разполагат с кадрови потенциал.

Засега обаче няма официална информация кого точно ще номинират сините, яснота ще има по-късно днес, когато Емил Кабаиванов обеща да даде името на СДС за КС.

Самият Йордан Соколов коментира, че не е чувал някой да го е предлагал за поста в КС.

Преди години Йордан Соколов напусна СДС и се присъедини към ДСБ на Иван Костов.

Двамата обаче не са заедно от две-три години, Соколов дори е напуснал тъмносинята партия, тъй като не бил съгласен с водената  политика срещу ГЕРБ.

Роденият през 1933 година юрист бе депутат в 37-то, 38-то  и 39-то Народно събрание. В правителството на Филип Димитров той бе и министър на вътрешните работи.

През 2005 г. се отказа от участие в парламентарните избори и се завърна към адвокатската професия.