Словакия сваля ореолите на евромонетите "Св. св. Кирил и Методий"

Най-доброто от печата

20-11-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Словакия, която е член на еврозоната, ще трябва да се откаже от ореолите върху монетите от 2 евро

Словакия, която е член на еврозоната, ще трябва да се откаже от ореолите върху новите монети от две евро, върху които са изобразени светците-закрилници на страната Кирил и Методий. Това става след оплаквания от някои държави-членки на ЕС.

Възпоменателните евро монети ще бъдат пуснати в обращение догодина по повод 1150-та годишнина от пристигането на солунските братя в тогавашната Великоморавия, за да разпространяват християнството сред славяните и да преведат Библията на старославянски език. Те също така убедили папа Адриан II да одобри използването на старославянския в литургиите, приближавайки религията до хората.

"Европейската комисия и някои държави-членки поискаха от Словакия да премахне някои символи от проектомонетите, съобразявайки се с принципа за религиозна безпристрастност", заяви Яна Ковацова, говорителка на Словашката централна банка. "Смятаме, че окончателната монета ще бъде достойна комбинация от символ на държавата и символ на християнството", допълни тя.

Върху монетите обаче ще бъде изобразен двойният кръст, който присъства и в герба на Словакия, предаде БГНЕС. Страната, която е член на еврозоната от 2009 г. насам, се очаква тази година да постигне най-големия растеж сред 17-те държави-членки на валутния съюз с 2,6%, докато еврозоната като цяло вероятно ще отбележи спад от 0,4%.