Дядо Николай грейва на коледни картички

Мисия Пловдив

20-11-2012, 13:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За матрица на честитките служи картина с маслени бои, на която владиката е с корона и празнични одежди, а зад него богомолци

Пловдивският митрополит Николай скоро ще се появи и на коледни картички. Великотърновска фирма е заляла с предложения пловдивските институции за изработка на честитки с лика на владиката, както и на емблематични зимни пейзажи от града на тепетата, предаде електронното издание на 24 часа.

За матрица на картичките с Николай служи картина с маслени бои на художника Димитър Дончев, където на преден план е изобразен митрополитът. Той е с корона и в празнични одежди, в едната ръка държи кадилница, а в другата - жезъл. Зад него са наредени смирени богомолци, а край тях има запалени свещи.

Право да отпечатва картичките с лика на дядо Николай има единствено въпросната фирма. Художникът Димитър Дончев е упълномощил само нея, стана ясно от Мариела Стойчева, мениджър в "Янтра арт". Тя потвърди, че има запитвания от Пловдив към честитките, на които грее митрополитът. Засега нямало заявени поръчки, но ако се стигнело до такива, щели да бъдат изпълнени в неограничено количество.

Картината, на която е нарисуван дядо Николай, е с размери 1,40 на 1,10 метра и се продава за 2800 лева. Не е показвана досега, тъй като едва тази година е завършена, добави Стойчева.

Потърсен за коментар, дядо Николай вчера не бе открит в митрополията. "Няма го тук", каза жена по домофона, монтиран на външните порти, които отвеждат към покоите на владиката. "Имате ли уговорена среща", попита екипа ни секретарят на митрополията Георги Мекерев и отказа да съобщи къде е Николай. "Напоследък не сме го виждали", кълняха се служителки от храма "Св. Марина". Според тях дядо Николай, откакто е в траур не излиза и се моли в параклиса, който се намира в двора до покоите му.