Ще строим тунела Троян-Кърнаре

Мисия Пловдив

20-11-2012, 08:36

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив се събират на важна среща

Дългогодишната идея за строежа на тунел Троян – Кърнаре ще бъде дискутирана днес на среща в Пловдив. Това съобщи областният управител Здравко Димитров. На нея ще присъстват областните управители на Смолян, Ловеч и Пазарджик, кметовете на Троян, Сопот и Карлово, представители на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Поканен е и министърът на транспорта  и съобщенията, както и фирми изпълнители на големи инфраструктурни обекти.

Дължината на бъдещия тунел Троян-Кърнаре ще е между 7 и 9 километра и ще е за железопътен и автомобилен транспорт, каза преди дни Здравко Димитров. Той призна, че проекти все още няма, но е добре да стартират поне геоложките проучвания. Пловдивският областен управител е получил одобрението на премиера Борисов, който заявил – цитирам: „Ако можете да се справите, правете го!”

Според Здравко Димитров вариант за справяне е публично-частното парньорство. По думите му може да се използва и възможността за швейцарски метод за прокопаване на тунела с цена на метър между 15 и 20 хиляди лева. Така обектът няма да излезе на безбожна цена, увери той.

Според него условията за прокарването на тунела Троян – Кърнаре са идеални, тъй като участъкът е с дължина 7 до 9 километра, денивелацията е 9 километра, а материалът е еднороден - само скала, което ще улесни строителството.