Кадиево на бунт, излизат да спират влаковете Пловдив-София

Животът

20-11-2012, 09:33

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Местните искат обещаните милиони заради софийския боклук на сметището им

300 хиляди тона софийски отпадъци са складирани на 700 метра от село Кадиево. Преди пет години са обещани 5 милиона лева за изграждане на канализация, но до момента пари не са дошли. Първите бали са докарани през 2008 година, боклук идва до 2010 година и оттогава положението не се променя, съобщи Нова телевизия.

Хората от селото се оплакват от силна миризма на гниещ боклук, а през седмица сметището се самозапалва и димът влошава екологичната обстановка.

"Независимо дали е зима или лято, не можем да отворим прозорците си, разказват местните. По закон подобно сметище трябва да е поне на 3 км от населено място, а при нас е на 700 метра. Увеличиха се алергичните заболявания, замърсява се една от най-чистите реки в България - Въча", жалват се от Кадиево.

Футболният отбор на селото - “Кадиевските вълци”, покани отбора на премиера Борисов “Бистришките тигри”да изиграят благотворителен мач и с парите да се решат някои от проблемите. Според кмета на селото още от правителството на Станишев са обещали 500 хиляди лева, след като са се запознали с проблема, но така и не са ги предоставили.

След изборите новото правителство на ГЕРБ също е запознато със случая. Проектът не е платен, стои и отлежава в общината в Пловдив. Необходимите средства за канализацията са 7 милиона лева, ще бъдат обхванати 350 къщи, каза още кметът Стоян Чолаков. Сега всички те са на септични ями.

"Последните контакти с Министерството на околната среда и водите са от три години, уточни Чолаков. - Ако нищо не бъде направено, хората са готови да преминат към гражданско неподчинение и да спрат влаковете по линията София-Пловдив."