Отново отвод на съдия по делото за мръсния въздух

Мисия Пловдив

20-11-2012, 10:56

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Насроченото за четвъртък съдебно заседание с колективен иск срещу община Пловдив и региоаналната екоинспекция няма да се състои

Делото за мръсния въздух на Пловдив няма да се състои в предварително насрочения ден – този четвъртък, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдията – докладчик Мария Златанова е направила отвод. Причината – множеството искания от страна на защитата. Това е втори отвод на съдия – докладчик по това дело, поискан от защитата.

Единственото досега у нас подобно дело тръгна на 8-и март т.г. в Окръжен съд Пловдив.

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека на адвокат Михаил Екимджиев, Сдружението “Бизнес експертен съвет” и бизнесменът Любозар Фратев заведоха дело срещу община Пловдив и РИОСВ за бездействието им при решаването на този проблем. Те се позовават на данни от български и чуждестранни изследвания, според които Пловдив е градът с най-мръсен въздух не само в България, но и в Европа. Съдебният иск няма финансови претенции. 

Целта е управляващите в града да предприемат незабавни и ефективни мерки за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух. Досега са събрани над 3000 страници документи и доказателства по делото. В началото на април от общината казаха, че не въздухът е мръсен, а отчетените данни са грешни.