Стилиян Петров – усмихнатият железен войник

Спорт

20-11-2012, 12:01

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Капитанът на Вила: "Горд съм от случващото се"

Лекуващият се от левкемия Стилиян Петров се появи и се усмихна сред феновете на благотворителния мач в негова подкрепа в Хейлсоуен, предградие на Бирмингам. За първи път от март, когато бе открита болестта му, той излезе на публично събитие, пише "Труд", цитиран от Sportline.bg.

По сценарий капитанът на Астън Вила и България трябваше да бъде закаран до трибуните с колата, с която пристигна на ст. "Гроув". Но Стилиян излезе от автомобила и се разходи със запалянковците, за да заеме мястото си на трибуните. И отново показа, че е Железен войник - като Железния боксьор Майк Тайсън, чийто образ грееше от суитшърта на българина.

По пътя Стилиян раздаде автографи и каза няколко думи за официалния тв канал на Висшата лига. В тях изпъкна "горд съм" по повод на случващото се на малкото стадионче.

Българският капитан на Астън Вила бе със съпругата си Паулина и синовете Стилиян и Кристиян.

Близо 3000 фенове уважиха мача, а събраните от дарения и входни билети пари минаха 10 000 лири. Още 1000 паунда преведе от САЩ, където живее, Стан Колимор - култовият ас на Вила и Англия от 90-те. Сумата отива в сметките на фондация за борба с левкемията. Колимор призова в социална мрежа всички футболни фенове да помагат за каузата. Битката на Петров с болестта обедини футболна Англия, а мачът в неделя бе свидетелство за голямата подкрепа към него. На терена фенове на Вила съставяха единия тим, а насреща бе страховит състав от големи фигури от миналото на клуба. Играха легендите на отбора Гордън Кауънс и Гари Шоу. Дуото е част от великия тим, покрил се със слава точно преди 30 години, когато бие Байерн с 1:0 във финала за Купата на европейските шампиони. В състава бяха още Лий Хендри, Йън Тейлър, Стив Стоунтън - все хора, носили като нашия Стенли капитанската лента на "Вила".

На трибуните до Стилиян седнаха Гарет Бари, Джеймс Милнър (Манчестър Сити) и Ашли Йънг (Манчестър Юнайтед) - настоящи национали на Англия, както и звездата на Уест Бромич Джеймс Морисън. Бари е близък приятел на Стенли от годините заедно във Вила. Той също бе с децата си и коментира: "Стан е невероятен човек, заслужава подкрепа и знам, че ще се пребори".

"В такива моменти футболът не е важен - каза Гари Шоу. - Дойдохме да играем и да му пожелаем бързо оздравяване. Стилиян е чудесно момче".

А след мача към каузата се присъедини и Рон Аткинсън, един от най-колоритните футболни хора в Англия. Бившият треньор на Астън Вила и Манчестър Юнайтед обяди пред "Скай спортс", че е удивен от подкрепата за българина.