Средец залага на културен туризъм, налива 2 млн. в обекти

Туризъм

20-11-2012, 15:23

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Общината бори икономическата стагнация с реализирането на проекта "Деултум - врата към загадъчна Странджа", който според градоначалника ще доведе десетки хиляди туристи след финализирането му

"Този проект не е най-голям като стойност за община Срдец, но е най-значим, защото в средата на миналия век, когато е обособена административната единица и са развити промишленост и традиционните за региона земеделие и животновъдство, учудващо е пренебрегнат туризмът. Това може би е въпрос на недълновидна държавна политика, защото природните дадености и исторически забележителности, намиращи се само на 30 км от Черно море са безспорни. Това прави старта на проекта изключително важен за нас".

Това заяви кметът на Средец инж.Иван Жабов при представянето на проекта "Деултум - врата към загадъчна Странджа".

Той е на стойност 2,7 млн. лв., от които 2,2 млн. ще бъдат отпуснати по ОП "Регионално развитие".

Основната му цел е създаването на модерна туристическа инфраструктура и развитие на различни атракции за посетителите.

Проектът включва още изграждането на посетителски информационен център и музей. Сред основните дейности в него са реконструкция и модернизация на сградите в Археологическа база Деултум в с. Дебелт, който е ключов обект за Средец. Там ще бъде изградена керамична площадка и лапидариум, заложено е още благоустрояване и вертикална планировка на базата, като ще бъдат изцяло реконструирани и модернизирани.

Освен това експертите са предвидили и място за анимации, чрез възстановки и презентации на обичаи и традиции.  Ще бъдат реставрирани и реконструирани съществуващи сгради, ще бъдат подменени ВиК и ел. инсталации, дограми, поставяне на хидро и топлоизолации, както и изграждане на рампи за хора с уврежадния.

Интересно за туристите ще е и наличието на керамична площадка, където ще могат да участват в обработката на керамични фрагменти от археологическите разкопки.

Сред другите дейности в проекта е и реконструкцията на Геймановата къща в Средец и превръщането й в посетителски информационен център. Освен ремонт на сградата е предвидено и изграждането на експозиционна зала вътре в нея.

Така освен, че туристите ще могат да получат подробна информация за културно-историческите обекти в региона, ще могат и да разгледат и природното и културно наследство на общината.

Продължителността на проекта е 24 месеца, а партньор в него е Бургаската регионална туристическа асоциация. След приключване на същинската работа по него ще бъдат наети 6 души, които трябва да минат специално обучение, за да могат след това успешно да представят туристическия продукт пред посетителите.

По време на представянето на проекта пък кметът се ангажира да настоява пред фирмата изпълнител да наеме хора от Средец.