Държавата поема студентски кредит на майките с 2 деца

Парите

20-11-2012, 14:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

60 млн. лева са заделени за студентите на стаж, шефовете им също получават пари

60 млн. лева са заделени по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за студентите, които ще работят по специалността си по време на обучение. Стажът им ще се заплаща, а работодателите също ще вземат пари от работата си със студенти. 

Това обяви днес зам.-ректорът по учебната дейност в Бургаския свободен университет доц. Милен Балтов. 

Всеки студент на БСУ и в редовна, и в задочна форма на обучение, в бакалавърска или магистърска програма, вече ще получава възнаграждение за практика във фирма или институция.

Студентът получава 480 лв. за целия стаж, който може да бъде от 1 до 6 месеца. 
Студентите имат възможност да ползват нисколихвени кредити, гарантирани от държавата, без такси за обслужване и с начало на изплащане едва година след края на следването. Особено значим е фактът, че при раждане на две деца в периода на следването и 5 години след това кредитът се опрощава, т.е. не се връща. Над 360 студенти на БСУ в момента се обучават с такива кредити, посочиха от ръководството.

Успоредно с това от следващата година техният брой спокойно ще може да се удвои, а за майките студентки пък ще има реален шанс държавата да поеме техния кредит, ако до 5 години по време на обучението си имат и второ дете.

Друга екстра за желаещите да продължат вишсето си образование е в новия проект, който е спечелил ВУЗ-ът. Той е за над 300 000 лв. и е за достъпно и лесно дистанционно обучение.