"Витошка" – модерното съжителства с мизерното

Без цензура

20-11-2012, 17:00

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Луиза Божинова

Всичко от Автора

Ремонт за 3 млн., гарниран с пейки, павета, просяци и псета

Павета, пейки, кестени и нови, но ретро лампи – "Витошка" грейна, а и няма как да е, след като общината изсипа 3 млн. лева, за да отремонтира булеварда, че да се хвалим в Европата.

Трамвайните релси бяха изместени, а на тяхно място се настаниха улични кафенета и градинки за отдих. От задъхан от коли и трамваи булевард, "Витошка" изведнъж осъмна пешеходна.

Макар и вече хладно - шопинг маниаците мъкнат пълните торби, радостни, че са си купили желаната дрешка именно от тук, други пък кротко се разхождат, запалили цигара, наблюдавайки оживлението и усмивките на хората от накацалите наблизо кафенета.

Вечер млади хора изпъстрят булеварда - свирят, танцуват, рисуват, показвайки изкуството си на насъбралата се около тях тълпа.

И денем приятно настроение създават не малкото на брой музиканти и певци, които съвсем ненатрапчиво си дрънкат на китарите, други пък надуват гайдите – за някой лев или просто в името на всеобщото удоволствие.

Но макар и обновен, булевардът е запазил някой от предишните си привички - притичващи от кафене на кафене циганета, с дежурните реплики: "Како, како, дай десет ст’инки да си купя баничка".

Не са рядкост просяците по ъглите, полегналите клошари и необезпокояваните от никого притичващи бездомни псета.

- Тук е многху хубаву! – мъчи се един англичанин да ми обясни колко му харесва София.
- Добре е, добре е, след ремонта е добре, харесва ми, включва се и кореняк софиянец -  София започва да придобива европейски облик, радва се мъжът.
- Какво му е хубавото, тези "бозавите" павета са некачествени и са сложени само за да отбият номера. При първият дъжд ще се разхлопат", включва с в хора от щастливци и един недоволен.

Въобще, идилия в сърцето на София – моредното съжителства с мизерията.