Стани зелен рокер, заложи на природата

Новините

20-11-2012, 15:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Нови правила ще важат до две години за колелата и леките коли

Европейският парламент одобри във вторник нови правила за по-безопасни и по-зелени мотоциклети. От 2016 година те ще се прилагат за всички дву-, три- и четириколесни превозни средства от категории мотопед до тежък мотоциклет.
Тъй като тези превозни средства участват в 16 % от фаталните инциденти по пътищата в Европа, а в същото време съставляват едва 2% от трафика, депутатите одобриха по-високи изисквания за сигурност, както и по-строги стандарти за техните емисии.
„Безопасното шофиране на мотоциклет е, разбира се , отговорност на водача, но все още съществуват възможности мотоциклетите да бъдат направени по-сигурни и по-екологично чисти“, заяви докладчикът по темата Wim van de Camp.
Според новите правила системата срещу блокиране на колелата ще е задължителна за всички „по-големи“ мотоциклети, докато ABS или комбинирана спирачна система ще се прилага за "по-малките" (под 125 см3), включително и за скутери.
До края на 2019г. се очаква Комисията да представи анализ на икономическата целесъобразност и препоръки за това, дали правилата трябва да се преразгледат, за да се прецени, дали да се направи системата ABS задължителна и за по-малките мотоциклети. 
Депутатите приветстваха и мерките за подобряване на видимостта на мотоциклетите и водачите чрез въвеждането на автоматично включване на светлините при пускането на двигателя.
Тъй като L‑категорията превозни средства замърсяват с непропорционално големи количества емисии, депутатите гласуваха за разширяване на стандартите за емисии Евро 4 за мотоциклети от 2016 г., както и за мотопеди от 2017 г., и Евро 5 за всички дву-и триколесни превозни средства от 2020 г.