Дупка от 8 млн. зейва в бюджета на Пловдив

Мисия Пловдив

20-11-2012, 14:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Високите такси изплашиха данъкоплатците, алармират НИЕ

Бюджетът на Пловдив ще приключи годината с дупка от около 8 милиона лв. Това прогнозира общинският съветник от НИЕ Борислав Инчев. Той посочи, се в отчетите за събраните приходи през първите 9 месеца на тази година се забелязват сериозни дефицити.

Открояват се няколко негативни тенденции в събирането на общинските приходи. Повече от половината пловдивчани не са платили дължимите такси за детски ясли. Изпълнението тук е едва 45 процента. Това може да се определи като явен бойкот от страна на пловдивските семейства. Родителите умишленмо отлагат възможно най-дълго плащането на таксата от 50 лв. Затова от заложените по план приходи от 2.2 милиона лева по това перо, до момента са влезли по-малко от 1 милион.

Приходите от такси за пазари и тротоарно право също изостават. До началото на октомври са събрани едва 63 процента от дължимите суми. Това е доказателство за тежкото състояние на малкия и среден бизнес, който освен със свитите си продажби трябва да се бори и с по-високите такси. Много зле стоят нещата и в графата приходи от търговия на общинско имущество. Там изпълнението на заложените планове е едва 18 процента. При заложени 6 милиона, са реализирани само 1,09 млн., изтъкнаха още войводите.

С подобен дефицит общината ще трябва да ореже някои разходи. Нека Тотев и администрацията да кажат на пловдивчани кои улици няма да бъдат ремонтирани, кое осветление няма да бъде поставено и кои дейности няма да бъдат разплатени, призова Инчев.