Съдят масон и екскмет на Велико Търново в Пловдив

Крими

20-11-2012, 17:13

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Обвиняват Румен Рашев за престъпления по служба, ощетили старата столица с над 400 хиляди лева

Пловдивският апелативен съд ще гледа в четвъртък едно от най-знаковите дела за Велико Търново – това срещу екскмета на старата столица Румен Рашев и бившия главен архитект на общината Елена Абаджиева, научи Plovdivutre.bg.

Рашев и Абаджиева са подсъдими за престъпления по служба, ощетили община Велико Търново с 423 000 лева и облагодетелствали частна строителна фирма. В основата на делото беше строителството на тенис-кортове, покрай които бил изграден и жилищен блок. Голямата сграда обаче липсвала в първоначалния проект.

На пловдивските магистрати се налага да гледат казуса, след като трима съдии от Великотърновския апелативен съд са си направили отвод по делото срещу Рашев, припомня всекидневникът ''Янтра днес''. Върховният касационен съд (ВКС) избра случаят да се прехвърли в Града на тепетата.

През март Апелативният съд във Велико Търново осъди Рашев на 3 години лишаване от свобода, а Абаджиева за същия срок, но условно. Тогава адвокатът на подсъдимата Абаджиева - Митко Минев заяви, че решението на съдиите е политическо и ще обжалват.

Два месеца по-късно, през май, ВКС отмени 3-годишната ефективна присъда. Падна и условната на Елена Абаджиева. Освен че отмени присъдите, Върховният касационен съд подложи на остра критика решението на Великотърновския апелативен съд, постановявайки, че има сериозни съмнения за предубеденост на търновските съдии.

Според висшите магистрати в разглеждането на делото от Апелативен съд са допуснати множество процесуални нарушения. На първо място се оспорва необходимостта от назначаване на повторна строително-техническа експертиза. Нейните изводи се оказаха решаващи за осъдителната присъда срещу Рашев и Абаджиева.

Не се приема и допускането на общински съветници като свидетели, тъй като техните показания са могли да бъдат повлияни от политически мотиви във връзка с протичащите по същото време местни избори.

Д-р Румен Рашев е уролог и бе кмет на Велико Търново три поредни мандата – от 1999 година до последните местни избори, на които решава да не се кандидатира. Години наред е верен на СДС и член на масонска ложа. Той е кметът разрешил гробът на шефа на ''Мултигруп'' Илия Павлов да е непосредствено до гробището на женския манастир "Св. Николай Чудотворец". Обителта се намира точно под бившата резиденция на Тодор Живков, сега хотел "Арбанаси палас". Мястото се води манастирска земя.

Абаджиева е била главен архитект на Общината през по-голямата част на управлението на Рашев.