Арестуваха две жени заради публикация във Facebook

Животът

20-11-2012, 18:21

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Те били обвинени в "нанасяне на вреди на религиозните настроения"

Две жени са били арестувани в Индия заради публикация в социалната мрежа Facebook, съобщава Би Би Си. Шахийн Дада е споделила недоволството си от блокирането на Мумбай, след като бе обявено, че политикът Бал Такерай е починал. Нейна приятелка, пък "харесала" поста на Дада.

Жените били обвинени в "нанасяне на вреди на религиозните настроения" и са били арестувани. В последствие са били пуснати под гаранция, пише dnevnik.bg.

"Не съм ядосана, не съм и тъжна, просто съм шокирана. Това беше моята гледна точка и съм шокирана, че моята публикация предизвика всичко това", споделя 21-годишната Дада пред Би Би Си.

Впоследствие Дада и нейната приятелка Рену Сринивасан се извиниха публично, като обявиха, че не са искали да засягат религиозните вярвания на никого.

Малко след като коментарът придоби популярност, група разгневени поддръжници на националиста Такерай са атакували клиниката на чичото на Дада, допълва Би Би Си.

Случилото се предизвика вълна от недоволство в Индия. Мнозина обвиняват правителството в злоупотреба с властта.

Някои медии също критикуваха действията на полицията. "Срам: Две момичета бяха арестувани заради невинен онлайн коментар", пише The Times Of India на заглавната си страница.

Коментарът на Дада, който разбуни духовете: "Хора като Такерай се раждат и умират ежедневно и човек не трябва да бъде блокиран заради това."

Това не е първият случай, в който индийските власти прибягват до арести заради публикации в социалните мрежи. През октомври т.г. 46-годишен бизнесмен бе арестуван, защото си е позволил да критикува в Twitter сина на индийския финансов министър.

През април т.г. учител беше арестуван, защото изпратил на приятелите си по имейл анимация, която е била критична към министър-председателя на държавата. Учителят, както и бизнесменът впоследствие са пуснати под гаранция.