Да си медицински клоун не е професия, а мисия

Животът

20-11-2012, 18:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Как болниците могат да станат поне малко по-поносими

"Да работиш в болница като медицински клоун е вид мисия, която идва от сърцето", разказа израелският медицински клоун Давид Бараши.
Бараши, заедно с клоуните Коко и Роко от Клиниката по смехотерапия на "Пирогов" зарадваха десетки малчугани, настанени в Специализираната болница за активно лечение по детски болести – София. "Не е лесно да станеш медицински клоун, защото трябва да се учиш и да работиш много усилено. Познавам много клоуни, които работят на улицата или в цирка, но ако ги помолиш да отидат в болницата, те не могат да го направят. Трябва много интелигентно да адаптираш това, което правиш към болничната среда, в която има много правила и ограничения, с които трябва да се съобразяваш. Но това е най-доброто, което един клоун може да направи", обясни той.
"Когато работиш като клоун в цирка, хората идват, за да те видят на сцената, на която работиш и, на която репетираш. Когато си медицински клоун е много по-удовлетворяващо, защото веднага виждаш резултата от това, което правиш. Идваме от сцената, за да създадем сцена за пациентите, лекарите, сестрите", добави той. Бараши самият успя да създаде сцена за едно от децата в болницата, което с негова помощ пред погледите на лекари и сестри се превърна в красива балерина. "Това е болница и хората идват тук, за да се лекуват и ние, клоуните не може да променим това, но можем да направим болницата по-добро място за тях", убеден е Бараши.
"Един американски педиатър казва, че магията на лекарствата не е в техния химически състав, а в съзнанието, с което болният ги приема. Ние атакуваме съзнанието на болното дете, в болниците има случаи, при които и Господ би се разплакал, а ние трябва да бъдем усмихнати и да внушаваме на детето, че то е здраво. Нашата работа е внушението, че страшното е минало, това е психотерапията и съм щастлив, че един такъв голям майстор като Давид Бараши можем да направим много в тази област", отбеляза от своя страна Николай Николаев, по известен сред децата като Бате Николай или д-р Коко.
"У нас здравите деца са по-болни от болните, с преяждане от компютри и телевизии, с преяждане с фалшив морал, с фалшиви храни, това е също наша задача, свалям шапка на колегите от Израел, тези 98 клоуна, които, когато стане някакво бедствие по света, те отиват на място и помагат на хората", допълни той.
Бараши е в България по инициатива на Организация на евреите в България "Шалом" и посолството на Държавата Израел. Това е практика, която има успешни резултати в Държавата Израел от 2002 г. и днес има около 100 медицински клоуни в педиатричните болници в Израел. След като преминат специално обучение клоуните подпомагат работата на медицинските екипи, които се грижат за лечението на децата. Посещението на Давид Бараши е част от инициативата на ОЕБ "Шалом" "Направи добро" - 70 добри дела за 70-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 г. и почитане паметта на загиналите евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот в лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Очаква се с помощта на посолството "Шалом" да обучи трима младежи - доброволци, които да посещават педиатричните клиники в София и да подпомагат работата на медицинските екипи, които се грижат за лечението на децата.