Откриха раменна кост на мамут близо до Русе

Региони

20-11-2012, 19:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Находката е хилядолетна

Уникална вкаменелост бе разкопана от специалистите на Русенския исторически музей. В района на село Пиргово те са попаднали на раменна кост на мамут, която е била запазена в нанос от баластра и льос.

Подобно откритие не е правено в района на Русе през последните 30 години.

За находката е съобщил жителят на селото Борис Бахъров, който е видял част от костта в ската. В разкопаването й са участвали археолозите Върбин Върбанов и Димитър Чернаков, препараторът Христо Христов и Венцеслав Петков, уредник-зоолог в отдел "Природа" и ръководител на разкопките.

Според Венцеслав Петков, 60 процента от костта е много добре запазена, но за точното определяне и датиране на вида, е важно да бъде открит зъб, тъй като зъбите при хоботните бозайници са видово специфични. Принципно тя не е изненада за специалистите, тъй като мамутите са живели по нашите земи от около преди 3 млн. години до преди 10 хиляди години.

Предстои находката да бъде консервирана и реставрирана и да попълни експозицията на изграждащия се в момента Екомузей. Отдел "Природа" при Русенския исторически музей притежава една от най-големите колекции от фосилни хоботни бозайници в България.