Започва изграждането на метрото до летището

Началото на проекта ще бъде дадено край езерото в "Дружба"

Със специална церемония ще стартира проекта за изграждане на участъка от метрото от бул. "Цариградско шосе" до Летището, съобщиха от Столична община.

На началото на проекта ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски, а поканен е и премиерът Бойко Борисов.

Събитието ще се проведе днес от 13.00 ч. на бул. "Кръстьо Пастухов" в ж.к "Дружба", при езерото в квартала.

Участъкът представлява първия от двата лота на етап ІІІ на Проекта за разширение на метрото, включен в ОП "Транспорт". Той включва разширението на линия 1 от бул. "Цариградско шосе" до Летището с дължина 5 км. и 4 метростанции.

С пускането на новата отсечка времето за пътуване от летището до централната градска част ще бъде 15-16 минути, очакват експерти.

Както е известно скоро ще започнат дейностите и по разширяването на първия метродиаметър и пускането на метрото до Бизнес парка в Младост 4.

Преди дни главният архитект на София Петър Диков обяви, че е ясен и планът за третия метродиаметър, който ще свързва бул."Ген. Вл. Вазов" и Овча купел. Предвижда се негово разширение да стига и до спортната зала „Арена Армеец”.