В ПУ днес - Рожен през погледа на младите

Мисия Пловдив

21-11-2012, 07:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Студенти по социология показват живота на „ръба на небето”

Студентска научна сесия, посветена на работата на най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа – Рожен, организира днес Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На нея ще присъства и директорът на Националната астрономическа обсерватория доц. д-р Таню Бонев.

Форумът е под мотото „НАО Рожен: за учените, звездите и нищо повече”. В рамките му ще бъдат представени резултатите от теренното изследване на четвъртокурсниците от специалност „Социология”, проведено в обсерваторията в периода 12-14 юли 2012г.

Националната астрономическа обсерватория – Рожен е значим символ и стратегически обект на българската наука, категорични са преподавателите и студентите. Затова сесията ще даде възможност да се разискват спецификата на научната дейност на астрономите, актуалните им изследователски търсения, трудностите, с които се сблъскват. Ще представим живота на група специалисти на „ръба на небето” – между човешките страсти и звездната хлад, коментира ръководителят на практиката доц. д-р Иван Чалъков от Философско-историческия факултет.

Всички обсъждания и презентации, ще бъдат в контекста на изключително драматичната ситуация с недостига на средства за нормалното функциониране на съоръженията на обсерваторията и мрачната перспектива от преустановяване на дейността й, казаха организаторите.

По традиция най-добрите разработки ще бъдат оценени и наградени от научно жури, в чийто състав влизат водещи астрономи и преподаватели от Катедра „Приложна и институционална социология” на Философско-историческия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски”.