Телефонните номера по-дълги от 2014 година

Общество

21-11-2012, 07:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

От тогава ще избираме и комшиите с код

От април 2014 година няма да е възможно набирането на телефонен номер без кода пред него дори и да се намирате на съседната улица, предвиждат промени в номерационния план на страната, утвърдени от Комисията за регулиране на съобщенията.

Кодовете вече не са показателни за местонахождението на телефонния абонат, а обхващат много по-голяма територия. Идеята на промяната е да се ограничат съществуващите в момента повече от 2500 кода до по-малко от 100, информира "Труд".

Според готвените промени досегашните телефонни номера няма да се променят, но въпреки това в по-малките населени места може да се стигне до затруднения.

Причината е, че сега в много села телефоните са трицифрени и реално старите хора трябва да помнят само кратки номера. От април 2014 година обаче вече ще се избират 9 цифри.

Доскоро КРС обсъждаше вариант за редукция на националните кодове до 2-3, които да разделят страната на южна, северна и западна част. Идеята обаче отпадна, тъй като нямаше как това да стане без промяна на съществуващите номера.