Отбелязваме Деня на християнското семейство

Общество

21-11-2012, 08:24

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Църквата чества Въведение Богородично

Днес православната църква чества празника Въведение Богородично - Денят на християнското семейство и младеж.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

Днес, когато Православната църква чества празника Въведение Богородично, от 9,00 ч. в митрополитския катедрален храм-паметник "Св. Успение Богородично" Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник–председател на Светия Синод и наместник на Софийски епархийски престол, ще отслужи Божествена света Литургия в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан.

По случай Деня на християнското семейство и младежта ще се проведе националната инициатива "Погледни към детето", организирана от Националното сдружение на сираците в България под патронажа на народния представител д-р Даниела Петрова, председател на комисията по "Културата, гражданското общество и медиите" в 41-то Народно събрание, и футболиста Стилиян Петров. Събитието ще се състои във Варна с начален час 9.30 ч.