Тази птица ще живее

Животът

21-11-2012, 10:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Традиционното помилване на пуики в Белия дом предстои

US президентът Барак Обама ще извърши показната церемония по случай Деня на благодарността, който се отбелязва на 22 ноември.

Защитници на животните вече скочиха срещу Обама и поискаха от него да прекрати тези демонстрации на милост.

Началото на традицията е положено през 1947 година, когато Националната федерации на пуйките и тази на птицегледачите за първи път подаряват пуйка на тогавашния президент на САЩ, Хари Труман.

До 1989 година пуйките споделят печалната съдба на своите "непрезидентски" роднини и попадат направо на масата на държавния глава.

През 1963 година традицията била нарушена от президента Джон Кенеди.

"Нека я оставим жива", неочаквано казал той, след като получил подаръка.

Първата официална церемония по помилването на пуйката проведе Джордж Буш – старши през 1989 г. От този момент ежегодно пуйката и нейния дубльор, ако птица №1 буйства по време на церемонията, се избавят чудодейно от перспективата да бъдат опечени. Птицата доживява дните си в специален птичарник.

Според пресслужбата на Обама церемонията ще се състои в 14:00 часа по местно време, 21:00 часа българско време, в сряда.

 

Пуйките вече са в столицата Вашингтон. Те пристигнаха от тази година от щата Вирджиния със специален кортеж. Тези президентски пуйки са отгледани отделно в специална волиера във фермата на Нанси и Крейг Милър, живеещи близо до град Харисънбърг. Всяка от птиците тежи 18 килограма. Семейство Милър, собственици на ферма с близо 43 хиляди пуйки, също ще присъства на церемонията.

След това пуйките ще бъдат закарани в имението на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон "Маунт Върнън", което се намира в предградие на столицата. Помилваните пуйки се возят в карета и вземат участие в специалната коледна програма на музея. След това те попадат в музейния птичарник.

Всъщност Джордж Вашингтон първи поздравява нацията през 1789 година със специална прокламация за Деня на благодарността, а пуйката е била любим и чест гост на трапезата му.

В същото време защитници на животните се обърнаха към президента на САЩ с молба да сложи край на тази традиция, която по тяхното мнение не е твърде хуманна. Ръководителката на организацията ПЕТА Ингрид Нюкирк изпрати писмо на Обама, в което се казва: "Тази традиция напомня за ежегодното масово убийство на около 46 милиона кротки и умни птици и показва президента като бизнес партньор на индустрията за убийства на пуйките. Те не се нуждаят от помилване, не са виновни за нищо, освен че са били родени в света на предубежденията. Не са виновни и трябва да си останат това, което са: добри майки, умни и интересни птици", се казва в писмото на Нюкирк, пише БГНЕС.