Децата - морален ангажимент и икономическа необходимост

Общество

21-11-2012, 11:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ранното детско развитие може да прекъсне предаването на бедността, обяви президентът Плевнелиев

Програмите за ранно детско развитие могат да прекъснат предаването на бедността между поколенията, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференция "Спиране настаняването на деца до три години в институции: подкрепа на семейства отглеждането на малки деца" на UNICEF.

Държавният глава обърна внимание не само на социалния, но и на икономическия ефект на социалните инвестиции за най-малките.

"Тази инвестиция е особено голяма, когато става въпрос за деца в риск, възвращаемостта за всеки един долар за развитието на кърмачетата носи възвращаемост от 7", отчете Плевнелиев и продължи:

"Децата са не просто морален ангажимент на всички нас, те са и икономическа необходимост. Дете, което не може да развие своя потенциал, е загуба за обществото. То е загуба за бизнеса, който губи един квалифициран работник, то е загуба за обществото, което разполага с един продуктивен член по-малко".

Държавният глава призна, че децата, които се раждат в семейства в неравностойно положение, са изложени на най-голям риск.

"Обществото трябва да поема отговорността", категоричен бе Плевнелиев.

Осигуряването на развитието на потенциала и на развитието на здравото дете е инвестиция в просперитета на нацията, в просперитета на обществото.

"Ние можем да вдигнем летвата, ние можем да работим за визия, базирана на най-добрите световни практики, и да го направим, адресирайки тези, които имат най-голяма нужда – децата и особено тези, които са в неравностойно положение", допълни още държавният глава.

Настаняването на деца в институции често е израз на бюрократичен подход за решаване на социалните проблеми, вместо да се разпознават правата на индивидите и да се решават специфичните им нужди, обяви по време на конференцията Ян Яраб, представител на Службата на върховния комисар по правата на човека.