Закопчаха айтоски лихвар, въртял търговия със злато

Крими

21-11-2012, 11:05

Снимка:

ОД МВР

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

39-годишният мъж е арестуван при спецакция на Икономическа полиция

39-годишен айтозлия бе закопчан при спецакция на Икономическа полиция по обвинение в лихварство.  Бисер Бонев въртял бизнес със злато, давал и заеми срещу лихва.

Приземният етаж от къщата му на ул. "Станционна" 1 бил обособен като работилница. Там криминалистите открили близо 4 кила злато, машини за топене и обработка на метали, както и доста бланки за договор за заем и запис на заповед. Според полицейските данни част от тях били попълнени, другите - празни. 

От метална каса в ателието са иззети близо 3,5 кг златни синджири, пръстени, обеци, гривни, банкноти от различни валути и попълнени договори за заем с вписани данни на лица в тях, както и вещите по заемите. Лихварят доброволно предал и 4 400 лв

При претърсването на магазина станало ясно, че Бонев не е регистриран във финансовото министерство за търговия с благородни метали. Данъчните, които също се включили в акцията, открили касовия апарат в обекта, но той не работел и видимо не бил зареждан от години.

В магазина нямало касова книга, открити са обаче кочани, с които айтозлията изкупувал злато от клиенти, както и попълнени и празни договори за заем. Криминалистите иззели над половин кило златни пръстени, предлагани за продажба на евентуални клиенти.

След като приключили с претърсването на помещенията, униформените се насочили към аудито на айтозлията, което било паркирано пред къщата.

В този момент лихварят побягнал между блоковете, но след 15-минутно преследване е задържан в района на пожарната.

Той е закопчан за денонощие, а откритите вещи са иззети като веществени доказателства.