Пипнаха петима пубери за бомбените сигнали в София

Крими

21-11-2012, 12:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В столицата луднаха от анонимните заплахи

Петима тийнейджъри са задържани в София за отправяне на заплахи за поставени бомби в училищата, предаде БНР.

Двама от младежите - на 15 и на 17 години, са в ІІІ РПУ. Те са отговорни за заплахи само за училища на територията на управлението. Съмишлениците им са задържани в ІV и І РПУ.

Припомняме, че през последните два дни бяха подадени десетки сигнали на телефон 112 за поставени взривни устройства в столични училища.

В хода на оперативните действия е установено, че автор на единия от фалшивите сигнали е 14-годишен ученик. В компанията на двама свои съученици той позвънил на тел. 112 от мобилния си телефон. Тримата са разпитани в столичното Първо РУП в присъствието на родители и инспектор от Детска педагогическа стая.

Други двама непълнолетни – на 15 и 16 години, са разпитани в Трето РУП . Изяснено е, че инициатор на злоумишленото обаждане е по-малкият - бивш възпитаник на гимназията, който използвал мобилния телефон на приятеля си.

Друг негов връстник е установен като подател на два фалшиви сигнала за поставено самоделно взривно устройство в училище – на 19 юни и на 24 септември. При разследването криминалистите установили, че обажданията са осъществени от уличен апарат "Булфон", а вчера 15-годишният ученик признал за извършеното в присъствието на родител и инспектор от детска педагогическа стая. Предстои предаването на материалите по случаите на Софийска районна прокуратура, а работата по документирането им продължава.