Надежден партньор на НАТО сме, отчете Николай Младенов

Политика

21-11-2012, 15:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подобрили сме сигурността на Алианса, хвали ни и Расмусен

Десет години след получаване на покана за членство България се доказа като надежден съюзник в НАТО, способен да отговори на задълженията си за колективна отбрана и да допринесе за мира и сигурността в евро-атлантическото пространство и в регионален план, заяви външният министър Николай Младенов.

Изявлението му е по повод 10-та годишнина от получаване на покана за членство в НАТО на срещата на най-високо равнище в Прага

"Страната ни извърши болезнени, но необходими реформи в сектора за сигурност, за което ни помогнаха общата воля и съвместните усилия. Целенасочените и последователни действия на едно цяло поколение български политици и експерти доведе до успешен край подготовката за новата ни роля на съюзник и през 2002 г. България получи покана за членство в най-мощния отбранителен съюз", продължи външният министър в изявление, разпространено от МВнР.

По думите на Николай Младенов днес страната ни е готова да сподели натрупания опит и експертиза от процесите на интеграция и пълноправно членство със страните, желаещи да станат част от Алианса.

"Подкрепяме твърдо политиката на "Отворени врати" на НАТО и продължаваме да оказваме подкрепа на държавите от региона в дух на добросъседство и партньорство", подчерта българският външен министър.

"Съвременната среда за сигурност изисква от нас като Алианс на 28 свободни и демократични нации да бъдем в постоянна готовност, да разполагаме с нужните способности и воля да се справим както с познатите ни проблеми на сигурността, така и с новите асиметрични заплахи като тероризъм, кибер атаки и разпространение на оръжия за масово унищожаване.

България има принос за всички операции на НАТО, а българското участие винаги се е оценявало високо от нашите съюзници", завършва изявлението на Николай Младенов.

Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен също приветства страната ни по повод годишнината.

"С присъединяването си към НАТО България укрепи своята сигурност", подчерта в  изявление Расмусен.

"Ставайки членове на алианса, България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения укрепиха своята сигурност, както и сигурността на НАТО и на целия евроатлантически регион. Всичките седем страни имат значителен принос в политическата и оперативна дейност на НАТО", се казва в изявлението на генералния секретар.