Иракчаните пържат кюфтета в нашенска мазнина

Политика

21-11-2012, 15:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изнасяме олио за страната от Близкия изток

Работи се по финализиране на дългосрочен договор за износ на олио от България за Ирак на стойност близо 100 милиона долара.

Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след срещата му с иракския му колега Езулдин Абдула Хюсен Алдола.

По думите на Найденов, ще бъде установен директен контакт между българските производители и иракските търговци, за да се създадат по-добри условия за работата им. Има подозрения, че стокообменът между България и Ирак е по-голям, тъй като някои от стоките влизат в Ирак, все едно са произведени другаде.
Двамата с неговия колега от Ирак са на мнение, че стокообменът ще се увеличи от премахването на посредниците.
Годишният ни стокообмен за миналата година е бил 100 милиона долара, а сега, само с един договор, ги има тези 100 милиона долара”, каза министърът.
Тук сме, за да укрепим възможностите за сътрудничеството между България и Ирак, заяви иракският му колега Алдола след срещата. Ние знаем, че България е приятелска страна и има възможности да ни подкрепя в тази насока. Целта на това посещение е да установим директни контакти с България, не искаме да има посредници в нашите отношения.
Можем да отворим вратите на пазара на Ирак за пшеница, за месо, това е най-важният сектор, който може да се проучи с България, обясни той.
По негови думи, в миналото е имало голямо сътрудничество, много български фирми и специалисти са работили директно, без посредници. Една от причините за намаляването на сътрудничеството, са именно посредниците - подчерта министър Езулдин Абдула Хюсен Алдола.
На предвидения в петък форум, бизнесът на България ще направи презентации, и ако има интерес, ще се започне сътрудничество. Тези оферти са директно от производителите и продуктите са с гарантирано качество.
Иракският министър заяви, че двете страни ще работят в посока да се даде тласък на сътрудничеството.