Застраховка "безработица" за членовете на КНСБ

Общество

21-11-2012, 16:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Три нови проекта на синдиката тръгват през 2013 година

 КНСБ ще помага на членовете си със застраховка срещу безработица и заеми, съобщи в Русе лидерът на конфедерацията Пламен Димитров. Той представи три нови проекта, които ще тръгнат от следващата година, съобщи БГНЕС.

От 1 януари ще заработи Фонд за съдебно представителство и адвокатска закрила. Първоначалният му капитал е 200 000 лв. С него ще бъдат покрити около 1000 дела за следващата година за незаконно уволнени синдикални лидери.

Делата ще бъдат безплатни, на разположение на КНСБ работят близо 100 адвокати. Капиталът ще е от спестени пари от участието на синдиката в различни проекти и от разноските от спечелените дела.

Втората инициатива, която ще започне от средата на следващата година, представлява предоставяне на синдикална застраховка срещу безработица.


Тя ще важи за всички синдикални членове и ще бъде безплатна за тях. През тази застраховка ще се предоставя до три заплати като обезщетение заедно с полагащото се от Бюрото по труда.
Изискването е синдикалистът да е членувал поне година в КСНБ.

Третият проект е изграждането на Национална взаимоспомагателна каса за членове на КНСБ.
В момента едва половината от членовете на конфедерацията имат достъп до подобни каси там, където работят.
Предвижда се да се създадат 28 поделения на синдикалната ВСК, като идеята не е да се прави дъмпинг на сега съществуващите каси, а да се предлагат по-атрактивни условия от банковия сектор.

Пламен Димитров анонсира и две предложения на КНСБ, свързани с вкарване на допълнителни приходи в бюджета.

 

Едното е за въвеждане на данъчно дознание в НАП. Според изчисления на синдиката оттам ще дойдат 180 млн. лева допълнително.

Втората мярка е свързана с криминализирането на укриването и неплащането на осигуровки, което ще удари по сивата икономика. Това би донесло още 150 млн. лева.

Тези две мерки могат да осигурят допълнителни средства за онези сектори, където парите не достигат - здравеопазване, социални дейности, култура, майчински и безработни.