Нова детска градина отвори врати в Северен

Мисия Пловдив

21-11-2012, 16:16

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Недовършеният филиал на „Бреза” вече работи, отчете кметът Ральо Ралев

Новият филиал на детска градина „Бреза” не е напълно завършен, но за да се облекчат родителите, той вече работи. В сградата вече е настанена една група, а до броени дни ще бъде съставена втора. Тогава градината ще бъде открита официално. Това съобщи кметът на район „Северен” Ральо Ралев при публичния отчет на дейността си за последната година.

Сред акцентите бяха инфраструктурните проекти. През последната година цялостно са преасфалтирани улиците „Стефан Ботев”, „Ф. М. Достоевски” и „Самара”. Закърпени бяха и 2700 кв. м. дупки. Обновена беше настилката на ул. „Васил Левски”, а догодина предстои и ремонт на проблемното Рогошко шосе, заяви Ралев. Той изтъкна още, че е било обновено осветлението на ул. „Петър Шилев”, „Полк. Бонев” и площад „А. Чехов”.

Преди година в „Северен” нямаше нито една детска площадка, която да отговаря на съвременните изисквания. С помощта на частни благодетели те са вече две, като се работи и по трета, която се намира пред ДКЦ „Надежда”. Мои познати ми споделят, че идват специално в нашия квартал заради тези детски кътове, заяви кметът пред многобройната аудитория.

Пешеходците са улеснени чрез обновяването на три подлеза – два на натоварения бул. „България” и третия – пред входа на Панаира. Пред училищата и детските градини са поставени нови предупредителни табели, които отговарят на европейските изисквания. Имахме някои трудности със светещите маркери на пешеходните пътеки, тъй като те се зареждат със слънчеви батерии и при облачно време и натоварено движение не събират нужната енергия, за да се активират. Сега обаче на колелото на Панаира слагаме нова сигнализация, която ще свети винаги, когато на пътеката има пешеходец. За тази инсталация са предвидени 6000 метра кабели и тя ще струва 45 000 лв.

В района имаше и много безпризорни кучета, които се събираха на глутници. Имаше няколко инцидента, а сред четириногите се ширеше и епидемия от заболяването гана. След като се заехме с проблема бяха заловени и кастрирани близо 500 бездомни кучета, изтъкна още Ралев. При откриването на кучешка градинка в парк Рибарица, живущи се оплакаха, че джафкането им пречи. Затова преместихме градинката. Тогава пък други недоволстваха, че сме я преместили. Събрах двете страни да се разберем – те пък взеха, че се сбиха. Чудех се как да ги разтърва. В крайна смета се договориха в парка да има 2 площадки – за кучета до и над 15 кг. Така и стана, изтъкна Ралев. Той изтъкна, че е разрешил и друг конфликт – между шофьорите, които искали да паркират на ул. „Стефан Ботев”. С отварянето на няколко места, скандалите секнали.

Сред приоритети за следващата година Ралев изтъкна, че ще бъде открито неделно училище в храм „Св. Иван Рилски”. Той посочи, че се бори за повече инвестиции в своя район, като се опитва максимално да съкрати сроковете за административни услуги. Той използва трибуната на 7-ма аудитория на ВУАРР, за да благодари на кмета Иван Тотев, администрацията и гражданите, които счита за част от своя екип.

Докладът на Ральо Ралев е качен в интернет и е достъпен за всеки. Ако желаете да го видите - натиснете ТУК. (документът е презентация на Power Point)