Скандал с избирателната комисия за референдума за "Белене"

Мисия Бургас

21-11-2012, 16:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Не могат да изберат секретар на РИК, от БСП поставят въпроса във Върховния съд

Със скандал започна изборът на членове на Районната избирателна комисия, която ще координира протичането на референдума за АЕЦ "Белене" в Бургас. 

БСП оспорва резултатите от днешната консултативна среща, защото областният лидер на партията, изрази мнение, че социалистите са буквално изтикани в ъгъла, предвид че именно столетницата инициира провеждането на предстоящия референдум.

За мястото на секретар в състава на РИК интерес заявиха три партии - „Коалиция за България”, „ДПС“ и „Атака”. Присъстващите не стигнаха до съгласие, относно трите предложения за секретарското място. Сега това решение ще остане в ръцете на Централната избирателна комисия, след като се запознае с протокола от срещата и становището на губернатора. 

Консултациите с политическите партии в Бургас проведе зам. областният Севдалина Турманова. 

Предложението на ГЕРБ, техен представител да бъде председател на комисията, беше прието от останалите без оспорване. Възражения нямаше и относно предложението член на НДСВ да бъде заместник-председател. 
БСП не приемат това решение и предвиждат да решат въпроса в Върховен административен съд.
За първи път в демократичната история на страната се провежда референдум. На 27 януари 2013 г. навършилите пълнолетие граждани ще могат да изкажат мнението си „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"