Къде в Европа е най-изгодно да се оженим?

Животът

22-11-2012, 07:19

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отговор на този въпрос ни дава новият сайт www.coupleseurope.eu/bg на 27 езика за 27 държави

Къде в Евросъюза е най-изгодно да се оженим - отговор на този въпрос ни дава новият сайт www.coupleseurope.eu/bg на 27 езика за 27 държави. Той е създаден от Съвета на нотариатите на Европейския съюз с помощта на Европейската комисия, предаде електронното издание на Труд.

Цялата информация е достъпна на български благодарение на Нотариалната камара и нейния представител в проекта - нотариус Камен Каменов.

В Германия например е прието съпружеската собственост да е разделена - вещите на всеки съпруг са си негови и не стават общи. Същото важи и за вещите, купени след брака. Въпреки това имуществото, придобито по време на брака, се поделя по равно при развод.

Съпружеското имущество, независимо дали е придобито преди или след бракосъчетанието, си остава разделено в Гърция. В южната ни съседка членовете на семейството са отговорни само за своите собствени дългове, не и за тези на брачния партньор.

В Швеция има отложена имуществена общност: вещите, дори придобити по време на брака, са на всеки от съпрузите. Отделно от собствеността обаче има съпружеско право: да предявиш претенция за половината семейно богатство при развод. В Испания при липса на брачен договор се прилага т. нар. общност от придобивания: имуществото е общо и се разделя по равно. Спорове между съпрузи с различно гражданство се решават от испанските съдилища, които имат международна юрисдикция в такива случаи. Подобен е брачният режим във Франция - имуществото, придобито след брака, е общо. Всяка вещ, която е получена преди създаването на семейство, обаче си остава лична. В Англия, където разчитат на прецедентното право, няма общоприет режим и съответно при развод съдилищата имат голяма свобода на действие.

“Сайтът ще е от полза не само за гражданите, но и за съдилищата и нотариусите”, каза нотариус Камен Каменов, който работи по проекта от 2007 г.