Гейове и лесбийки изригнаха срещу антиислямистките билбордове

Мисия Пловдив

22-11-2012, 08:45

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Искат от кмета транспарантите да бъдат свалени

Билбордовете с надпис на английски „Свободата да върви по дяволите” и „Ислямът ще управлява света” нажежават страстите на още организации. Срещу транспарантите на партия НИЕ, сложени из пловдивски булеварди, скочи и "ЛГБТ Пловдив" /гражданска инициатива на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора/. Те са изпратили сигнал до кмета Иван Тотев, с който настояват билбордовете да бъдат свалени. “Следим отдавна спорадичната политическа активност на формацията „НИЕ” и сме обезпокоени от опитите да спекулира с обществените нагласи. Любим похват на т.нар. „воеводи” е да правят нескопосан PR „на гърба” на различни общности, субкултури и групи. Най-често в публичното пространство се артикулират антиромски, хомофобски и пр. послания, а самите общности са представени като заплаха за нацията", пишат в писмото до Тотев.

От ЛГБТ припомнят две инициативи на ПП „НИЕ” (бивша ВМРО - НИЕ). "По предложение на координатора на партията за гр. Пазарджик и района – г-н Благо Петров, през 2009 г. общинарите приеха Наредба за обществения ред, чийто чл. 14 забраняваше „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на публични места”. Разпоредбата бе определена като като пряко дискриминираща гей-лесбийската общност  от Комисията за защита от дискриминация и от омбудсмана на Р.Б., и те препоръчаха  отмяната й. На 25 юни т.г. Сливен, Пловдив, София и други градове осъмнаха с надпис: „Гей парад разрешен. Пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията?” върху афиши разлепени навсякъде, а в Пловдив и билбордове с логото на ВМРО – НИЕ.

Предвид, че Пловдив кандидатства за културна столица на Европа, от организацията мислят, "че подобни лозунги уронват престижа и доброто име на града ни и са провокация към политическата система. Засилват се допълнително и без това съществуващите дискриминативни нагласи и предразсъдъци в българското общество, настройват се обществени групи едни срещу други."

От "ЛГБТ Пловдив" искат "общината да свали афишите на ПП „НИЕ”, които създават антиислямски обществени нагласи и подтикват към омраза."

"Радикалният ислям не е отвлечено понятие, това са добре организирани хора, за които няма почивен ден и точно затова от НИЕ поставихме билборда "Това ли ни чака?", коментира преди дни председателят на партията Петко Атанасов.

“Ние не искаме такова бъдеще за България и държавата заедно с гражданите трябва да направим всичко възможно да не допускаме съдбовната грешка на Западна Eвропа, която позволи масово ислямизиране, което през годините беше радикализирано и сега се навдига срещу държавността. Поради закъснялата реакция на българската държава, сега е налице опасност за конституцията на България, защото проповядването  за създаване на верска държава-халифат и въвеждането на ислямското право-шерият е работа срещу конституционния строй и въобще срещу демократичните принципи  на обществото ни”, коментира още Петко Атанасов. Не трябва да си затваряме очите за тези процеси, затова поставихме  билбордите в Пловдив.”

 От НИЕ тогава поставиха и въпроси:

Как забулените момичета от циганската махала в Пазарджик ще ходят на училище ?

Как ще се снимат за лични карти, шофьорски книжки и други документи?

Как ще постъпват на работа и ще бъдат идентифицирани от органите на реда ?

Ще ходят ли въобще на работа , ще учат ли ?

Ще могат ли да се впишат в обществото ?

И как ще се случи там неслучилата се досега ромска интеграция?

Двата антиислямски билборда, които са поставени в Пловдив, са опит за евтин политически пиар, коментираха преди седмица и местните общински съветници от ДПС. „Въпреки, че такива провокации са смешни, все пак ще сезираме съответните институции”, заяви за Дарик радио Бранимир Иванов. Вече написахме официална жалба до кмета Иван Тотев, който се ангажира да разгледа случая”, допълни той. Уж са загрижени за опазване на българщината, пък половината надпис е на английски, мисля, че това е достатъчно показателно за истинските им цели, категоричен бе Иванов.