Facebook зове: Съботна парламентарна томатина

Близо 600 човека твърдят, че излизат на протест пред Народното събрание

Под доматена обсада ще бъде поставен парламента в събота. Акцията набира изключително бързо популярност в социалната мрежа Facebook и в събота от 17 часа ще се пренесе пред сградата на Народното събрание.

"Само една Томатина ще ги оправи!", пишат в обръщението си към своите последователи създателите на страницата във Facebook.

"На 20 ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев - Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите!", пишат инициаторите на протеста.

За броени часове близо 600 души са потвърдили участие в "Доматена революция". Очаква се до събота техният брой да стигне поне 1 000.

Както е известно преди 2 дни Николай Колев-Босия бе арестуван пред сградата на парламента.

Творецът предупреди преди дни за акцията си в социалните мрежи, където написа, че ще хвърли 6 развалени домата по парламента в знак на протест срещу ситуацията в държавата.

Сутринта във вторник, след като Босия минал отстрани на централния вход на Народното събрание с кутията с домати, бил обграден от униформени, но успял да хвърли един домат. След това десидентът е бил задържан и отведен в Първо РПУ.

Само ден по-късно той отново бе пред входа на Народното събрание, но този път просто се разходи.

Тази сутрин пък гражданин застана с домат в ръка пред сградата на ВСС.

"Ще бъде ли избран главен прокурор без граждански съвет към ВСС?", Стефан Стойков преди днешното заседание на кадровиците.

Своеобразният си граждански протест той обясни с това, че не иска да има договорки в съдебната система, а да има състезание и конкурс. Доматът в едната си ръка пък обясни като символ.

"Този домат ми е, защото се оказа, че в България както във всяка държава това е един символ или на унижение, или на дадено отношение. В Близкия изток това е обувката, явно в България се наложи доматът. Така че всяка държава трябва да има някакъв символ на показано отношение, културно, разбира се, към тези, които не разбират от дума", сподели той.