Спасяват охранителната "Егида"

Мисия София

22-11-2012, 13:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Скандали и дълги дебати на заседанието на СОС

След едночасови дебати с 48 гласа „за” общинските съветници приеха Доклад относно икономически анализ на общинска охранителна фирма „Егида – София” ЕАД и предприемане на мерки за подобряване дейността на дружеството.

Решението бе взето на днешното заседание на Столичния общински съвет.

„Егида” е печален пример за това как се управляват общинските дружества. Фирмата има загуби над 1,6 млн. лева, отбеляза съветникът от БСП Жельо Бойчев. Охранителното дружество е на дъното, а Столичният общински съвет не предприема никакви мерки, за да го оздрави. Не може да отчитаме загуби в подобен размер и намаляване наполовина работата в „Егида” и да се оправдаваме с това, че тя е неконкурентна. Това оправдание е смешно, заяви Бойчев. Според него проблемите не могат да се решават по този начин, защото е най-лесно пазарът да се раздели на няколко фирми в София и да им се предоставят за охрана всички общински терени.
Според общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки тежкото финансово положение на охранителната фирма „Егида” е в резултат на строгия конкурентен пазар през годините, както и на натиска от страна на администрацията на общината.
Общинският съветник от ГЕРБ Татяна Георгиева отвърна на обвиненията, като представи хронологично състоянието на фирма „Егида”. Тя посочи, че когато „Егида” е била монопол на пазара на охранителните фирми и е поддържала всички общински подлези и търговски обекти, отново е отчитала загуби. Не виждам смисъл в това да се дават пари на фирма, която по време на своето най-добро развитие е била на минус. Всички документи от проверката на дейността на „Егида” през годините са предадени на прокуратурата и не те трябва да се омаловажат, заяви Георгиева. Съвносителят на доклада Мита Георгиева от ГЕРБ посочи, че фирмата не е способна да се справи на пазара на охранителните фирми и тя се нуждае от преструктуриране. Охранителната дейност на София, а не само охранителното дружество „Егида” се нуждае от едно ясно политическо решение, което може да бъде взето само след ясен правен анализ, заяви Мита Георгиева. На това мнение е и общинският съветник от Синята коалиция Владимир Кисьов, който предложи бъдещето на „Егида” да бъде обсъдено след представяне на правния доклад.