Българинът люби Бойко, поразлюбва ГЕРБ

Политика

22-11-2012, 16:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въпреки това управляващите водят с над 5% пред БСП

ГЕРБ остава партията с най-много привърженици у нас, сочи национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

През ноември симпатиите си към управляващата партия декларират 24,5% (с 2% по-малко в сравнение със септември). Близо 19% от интервюираните посочват, че подкрепят БСП (с 1,5% повече от септември).

Симпатии към ДПС изразяват 6,4%. През ноември с 2% нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са 6,2%.

Като симпатизанти на "Синята коалиция" (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от участвалите в изследването, а като симпатизанти на "Атака" – 3%.

От по-малките партии, подкрепа около и над 1% събират: Национален фронт за спасение на България НФСБ (1,5%), НДСВ, РЗС и ВМРО.

Социалозите съобщиха, че одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3% и в началото на ноември е 43%. Неодобрението към премиера в началото на ноември пък е 49%.

През настоящия месец няма значима промяна в дела на одобряващите работата на президента Росен Плевнелиев (52%). Неодобрение към работата на държавния глава продължават да изразяват една трета от интервюираните.

От началото на лятото е налице тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като заедно с това расте и неодобрението към тях, коментираха от НЦИОМ.

Неодобрението към правителството е двойно по-висок дял от одобрението (57%:29%). Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните респонденти.

Най-одобряваните членове на кабинета са Лиляна Павлова (с одобрение от 50%), Мирослав Найденов (с 42% одобрение) и Цветан Цветанов (с 42% одобрение).

Непосредствено след тях се нареждат Вежди Рашидов (с 34% одобрение), Николай Младенов (с 33% одобрение), Сергей Игнатов (също с 33% одобрение) и Свилен Нейков (с 31% одобрение).

От септември насам, най-голям ръст (от 7%) бележи одобрението за работата на министъра на

Националното представително изследване на НЦИОМ е проведено в периода 1 – 7 ноември 2012 година. Изследването обхваща 1000 пълнолетни българси в 86 населени места в цялата страна.