Цар хонорис кауза

Общество

22-11-2012, 14:27

Снимка:

kingsimeon.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Симеон Сакскобургготски бе удостоен с почетната титла от Букурещкия университет

Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Букурещкия университет, съобщиха от прессекретариатът му.

На тържествена сесия на най-елитното учебно заведение в Румъния присъстваха и членовете на румънското и австрийското кралско семейство, бившият президент на страната Емил Константинеску, бившият премиер Калин Попеску Търичану и държавният секретар на Министерството на външните работи Дан Петре.

"През август 2001 г. първата чуждестранна правителствена делегация, която посрещнах в България като премиер, бе именно румънската. Точно по време на тези разговори бе обявено намерението на двете страни да предприемем обща формула за евро-атлантическата си интеграция. Така се роди политиката на тандем", обяви Сакскобургготски в своята реч пред професорите и студентите от Букурещкия университет.

В приветствието си той каза още, че в началото на неговия премиерски мандат е искал да се погледне по нов начин на българо-румънските отношения, като двете страни си партнират в поставените национални цели да станат част от общностите на развитите държави чрез членството в НАТО и ЕС.

"И до днес смятам, че този потенциал може и трябва да се използва значително по-активно", отбеляза Сакскобургготски. Той подчерта категорично, че политиката на тандем означава сътрудничество, а не надпревара между България и Румъния.

"Партньорството с Румъния в този процес беше сигнал за стабилност и добросъседство в един важен регион на Югоизточна Европа. Винаги съм смятал, че каквото и да прави, човек трябва да се огледа наоколо, да види дали няма в другите хора идеи, които да му бъдат полезни. Това е добър принцип и в държавното управление", подчерта Царя.

Връщайки се към вълнуващите моменти от процесите на евроинтеграция на двете страни, Сакскобургготски изрази надежда, че младите поколения политици ще съумеят да вървят по същия път, обогатявайки двустранните отношения със своята нова енергия, модерни идеи и смели решения.

"Убеден съм, че занапред заедно ще бъдем и в изграждането на Европейската федерация, за което ни призова президентът Барозу при откриването на сегашната сесия на Европейския парламент", подчерта в своето слово Симеон Сакскобургготски.
 
В речта си той изрази и признателността на България към храбрите румънски воини, които с кръвта си са допринесли за Освобождението на България през 1878 г.