Не натискали родителите за дарения в забавачките

Мисия София

22-11-2012, 14:46

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова категорична, че няма такава практика

В столичните детски градини и училища няма практика от родителите да се искат допълнителни средства под формата на дарения за поддръжка на отоплителните системи преди наближаващия зимен сезон.

Това категорично заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след края на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

На въпрос дали учителите принуждават родителите да доплащат средства преди зимния сезон, за което има подадени сигнали, Фандъкова посочи, че към момента няма такава информация. "При срещите ми с директорите получих уверение, че те нямат нужда от допълнителни средства за отопление, следователно няма как да бъдат искани пари от самите родителите", отбеляза кметът.

Тя обясни, че родителите имат правото да даряват средства доброволно чрез родителските настоятелства, но "никой няма право да притиска родителите, ако те сами не желаят да подпомогнат градината или училището", заяви Йорданка Фандъкова.
Столичният кмет категорично отрече практиката родителите да бъдат принуждавани с мотива, че училищното настоятелство или настоятелството на детската градина е взело решение всички да направят дарение и подходът към децата на тези, които са се противопоставили, да бъде различен.

"Била съм директор на училище и нека да се появи един родител от моето училище, който да каже, че той е насилван да дава пари. Нека не обобщаваме нещата и да назоваваме конкретно учебните заведения и детските градини, в които се практикува по този начин", заяви Йорданка Фандъкова.