Лебедовата песен на Йордан Господинов

Спорт

22-11-2012, 14:51

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Димитър Иванов, Sportline.bg

Всичко от Автора

Агитката от Лаута вече прости на вратаря за онзи злощастен мач срещу Витес

19 юли 2012 година, градски стадион в Ловеч. 84-а минута на мача от Лига Европа между Локо (Пд) и холандския Витес. Резултатът е 3:4, а централният защитник на смърфовете Юнес Бенжелюн връща една топка към вратаря Йордан Господинов, който я изритва напред. В резултат на това целият сектор с агитката на черно-белите избухва с ехидни ръкопляскания и окуражителни подсвирквания.

За първи път Господинов се е срещнал с топката и е играл правилно с нея. До този момент коефициентът на полезно действие на вратаря е повече от отчайващ – Витес отправя 6 точни удара към него, от които 4 са гол, единият е греда, а другият е отменен гол поради засада (става въпрос за шут от 25 метра).

Феновете дори обвиняват Кокала, че е заложил на „куц кон” вместо да пусне титуляр преотстъпения няколко дни по-рано от Славия Стефано Кунчев.

„С Господинов може и да изпаднем, тъй като всеки шут към него ще е потенциална опасност за гол”, коментират по този повод от постоянното присъствие на Лаута.

След тази история Данчо сяда на пейката на Локо до ... 9-ия шампионатен кръг, когато смърфовете трябва да приемат Славия, а безспорният титуляр Стефано Кунчев не може да играе заради клауза в договора за преотстъпването му. Кокала вече го няма, а начело на пловдивчани е Стефан Генов.

В този двубой обаче привържениците на Локо сякаш виждат един нов Господинов – премерени излизания при центрираните топки, сигурна игра в малкото наказателно поле, хладнокръвни спасявания на няколко чисти за гостите положения. Данчо запазва мрежата си суха, а отборът му побеждава с 1:0. Този път аплодисментите отново са за него, но не онези, ехидните, от Ловеч, а напълно истински. Сливналията поздравява Трибуна Бесика скромно и от разстояние и бързо се прибира в съблекалнята. Явно още помни историята от онзи злощастен мач с Витес...

И оттук точно тръгна възходът му на Лаута. Господинов пази така, както в най-добрите си години, когато беше част от Литекс и преди това в Нефтохимик. Срещу Левски е безгрешен въпреки двете попадения на „сините”. После идва уникален мач срещу Литекс за Купата, в който вратарят на Локо спасява поне 7 от така наречените 100-процентови ситуации за гол, с което извади от равновесие дори „перде” като Христо Стоичков.

Вече е спечелил доверието на агитката, която дори скандира името му. За да дойде Битката за Пловдив. Там ветеранът направи спасяването на живота си при изстрела на Тодор Неделев, който впоследствие срещна гредата. Ако това положение бе влезнало, резултатът ставаше 1:3 и смърфовете отиваха на кино.

Така дойдоха и сълзите в очите на Йордан Господинов. Не само от видяното по трибуните и преживяното на терена – сълзи, които бяха и заради върнатото доверие в него от страна на черно-бялата публика.

Принос за възхода на сливналията безспорно имат двама души – треньорът на вратарите на Лаута Радостин Станев и наставникът Стефан Генов. Към него също имаше натиск да върне под рамката доскорошния титуляр Кунчев. „Не мога да сменям човек, който се справя отлично по време на мачовете”, гласи простичката философия на Генов.

След поредната суха мрежа за Господинов срещу Черно море вече се заговори и за удължаване на неговия договор с Локо. А самият той май бе пред отказване от футбола през лятото. Данчо се присъедини към Локо на 18 юни направо на лагера в Банско, а за никой не бе тайна, че вратарят е привлечен, за да запълва дупки и да бъде резерва на ... Иван Караджов. Този, който избяга от Лаута заради забавените от Коко Динев заплати.

Да, в момента Йордан Господинов пее своята лебедова песен във футбола. На прага на прекратяване на кариерата си той изигра феноменални мачове със сърце и душа. Със сигурност тази песен няма да бъде забравена от агитката на Лаута, която умее да признава грешките си и вече доказа това на самия Господинов.