Етнографският музей улеснява инвалидите

Мисия Пловдив

22-11-2012, 15:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нова платформа позволява на хората с проблеми да стигнат до втория етаж на сградата

Платформа за хора с увреждания бе открита в Етнографския музей в Стария град.

Тя позволява на хората с проблеми да стигнат до втория етаж на сградата. Така музеят става първият в Пловдив достъпен за хора с увреждания. С останалите подобрения пък (безпрепятствен външен достъп, обезопасено и пригодено за хората със специфични нужди санитарно помещение и изравнителна площадка) е осигурена достъпна среда за хора с двигателни проблеми, пенсионери, майки с деца и посетители в неравностойно положение.

Новостите са по проект за осигуряване на достъпна среда и адаптиране на музея за хора с двигателни увреждания. Проектът се финансира от Агенцията за хората с увреждания, която е осигурила 70 000 лева.

Съоръжението откри областният управител Здравко Димитров в присъствието на изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и представителя  на УС на Съюза на инвалидите в Пловдив Латин Банков.

„Радвам се от това, което виждам, че е направено, от това, че най-после и хората с трудности в придвижването ще имат достъп до Етнографския музей и ще могат да се докоснат до богатия свят на българския бит и култура през вековете. Целта ни е и други сгради в Пловдив да работят с подобни проекти и да направят подобрения в полза на хората с увреждания.“

Сградата на Етнографския музей, която е и  паметник на културата от национално значение, е на 165 години, но още при стоежа й е мислено с перспектива и нововъведенията по никакъв начин не са нарушили целостта на комплекса.

„Това е една европейска точка, едно място, с което Пловдив може да се гордее, защото отговаря на всички изисквания. Вече имате опит, нека добре свършената работа да даде пример и на други културни и  обществени институции да последват примера на Етнографския музей“, заяви при откриване на съоръжението председателят  на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Общо 32 музея в страната работят по линия на универсалния дизайн на сградите.