Мюсюлманите с протестна нота за билборда на НИЕ

Мисия Пловдив

22-11-2012, 15:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Това са евтини и плоски предизборни трикове, зави Бранимир Иванов от ДПС

Протестна нота от името на мюсюлманите в Пловдив прочете Бранимир Иванов от ДПС на днешното заседание на Общинския съвет. Изявлението беше насочено срещу скандалните антиислямистки билбордове на партия НИЕ. В документа, се посочва, че: родолюбците в кавички и тяхната партия със затихващи функции използват евтини и плоски предизборни трикове. От трибуната бяха отправени обвинения в политическо късогледство и съмнителни и архаични методи за водене на политика. В отговор войводата Слави Георгиев изтъкна, че билбордовете са насочени единствено срещу радикалния ислям, който взима невинни жертви и даде за пример летище Сарафово.

С това обаче спорът не стихна. Дебатът се пренесе и извън заседателната зала. Религията е част от личното пространство на всеки един човек. Нахълтването там на разни такива нечистоплътни хора, винаги води до дискомфорт. Затова ние написахме тази декларация, заяви Бранимир Иванов за Plovdivutre.bg. Нека тези хора си намерят друга тема – да критикуват външната или социалната политика, вместо да се заиграват с религията и етноса на определени хора. Това не е начина да получат популярност, заяви общинският съветник от ДПС Бранимир Иванов. Той благодари на цялата общественост, която реагирала критично на новината за издигането на скандалните билбордове.

Прокуратурата не е доказала, че у нас има радикален ислям. Аз лично също смятам, че липсват такава опасност. Радикалният ислям идва от устите на тези хора, но дали това е реалност предстои тепърва да се установи. Аз съм мюсюлманин, ходя от над 15 години на джамия и никога не съм имал нещо против по-различните от мен. Точно обратното – винаги сме били приятели и никога за толкова време не съм чул имамът  да проповядва нетърпимост. Ислямът е миролюбива религия, изтъкна още Иванов. Той призова цялата общественост да не допуска повече подобни изявления.  

Отново заявяваме, че НИЕ няма нищо против мюсюлманите в България. Нашата партия просто иска да насочи общественото внимание към плъзващия радикален ислям. Ние го виждаме в Хаджи Хасан махала и Столипиново, където младите мюсюлманки вече се държат по един тотално различен начин и ходят с облекло, което не е в традициите нито не бабите, нито на майките им, заяви на свой ред Слави Георгиев.

Отвън се привнасят различни влияния, които променят традиционния за България ислям. Това е един дебат, който трябва да се отвори в нашето общество без да се страхуваме, че говорим по тази тема. В момента се опитват да ни вменят срам, че обсъждаме въпроса. НИЕ обаче няма да се откажем. Снимката на този билборд е от мюсюлмански протест в Лондон и той цели да провокира към дебат, изтъкан още Георгиев. Не ме интересува мнението на хората с различна сексуална ориентация, тъй като техните лични въпроси не ни засягат, заяви още той по повод позицията на пловдивската организация на гейовете и лесбийките.