Тони Хол ще е новият шеф на Би Би Си

Свят

22-11-2012, 16:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Досега той бе генералният директор на британската Кралска опера

След като беше установено, че покойният водещ на Би Би Си - Джими Савил е злоупотребявал сексуално с деца, начело на най-голямата държавана медия в света застава Тони Хол.

Той е главен директор на британската Кралска опера, а преди това е бил директор на отдел "Новини" в медията между 1996 и 2001 г.

 

Предишният генерален директор на Би Би Си - Джордж Ентуистъл, подаде оставка заради излъчване на разследващ филм, който погрешно обвини британски политик в педофилия.

В него интервюиран мъж твърдеше, че като дете от сиропиталище е бил изнасилен от Алистър Макълпайн, който тогава е бил съветник на премиерката Маргарет Тачър и ковчежник на Консервативната партия.

Последвалата проверка обаче доказала, че това не е истина и по-рано в събота Би Би Си се извини на Макълпайн.

 

Преди да си подаде оставката Джордж Ентуистъл заяви, че скандалният филм изобщо не е трябвало да бъде излъчван.

 

Медията обаче излъчи друг филм, разобличаващ в педофилия известния, но вече покоен телевизионен водещ Джими Самил, водил различни детски предавания. След излъчването му срещу него бяха предявени стотици обвинения от негови сексуални жертви, предаде БГНЕС.

 

Тони Хол ще стъпи в длъжност в началото на март, до тогава Тим Дейви ще остане генерален директор. Хол ще печели 450 000 паунда годишно като ръководител на Би Би Си.

 

Медията го определи като "пионер в дигиталната област", който започна онлайн услугата на медията и 24-часовия новинарски канал.

 

Като бивш служители на Би Би Си той разбира как културата и поведението на корпорацията я превърнаха в най-голямата медия в света", заяви Крис Патън, директор на Би Би Си Тръст.

"И от гледната си точка извън Би Би Си той разбира понякога оправданите критики към корпорацията, че може да бъде затворена в себе си и понякога прекалено институционална", допълни той.