Трилогия за Чинтулов събра десетки културни дейци в Бургас

Животът

22-11-2012, 16:18

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Организатор на проявата бе Народно читалище Фар и Клубът на дейците на културата в Сливен

Морско казино в Бургас събра  почитателите на народния поет Добри Миндов Чинтулов, поводът за което беше трилогията „Сказание за възрожденеца” от Желяз Кондев. Срещата-разговор с писателя бе организирана от Народно читалище Фар в Бургас и Клубът на дейците на културата – Сливен.

Още в своето встъпление  в препълнената зала водещият Станислав Марашки, който представи книгата, отбеляза,че макар обикновено по време на промоциите на книги да присъстват едни и същи познати лица, този път в залата има и много непознати хора, тъй като те са привлечени от   фигурата на Чинтулов.

„Чинтулов е един от най-превежданите български поети, - сподели гостът – но тогава, когато  в края на живота си той е принуден да се обърне към директора на народното просвещение в Източна Румелия, за да поиска пенсия по болест, той не  смее да нарече себе си поет , а просто учител. Този  „обикновен” човек е проявил необикновена мъдрост, когато по време на посрещането на победоносните руски войски в Сливен произнася приветствена реч на руски, в която подчертава,че българският народ желае „разумна свобода”, с което дипломатично напомня, че политическо заробване на бедни от богати по руски модел е неприемливо”. Започнала със ставане на крака и с хорово изпълнение на песента „Къде си , вярна ти любов народна”, вечерта продължи с пространното научно-критическо изложение върху тритомния труд на писателя, отнел му повече от 30 години.

Беше изтъкнато  познавателното значение на творбата, специфичната симбиоза между документалистика и белетристика, особеностите на творческия подход, избран от автора, за да предаде възможно най-пълноценно образите на героите от онази епоха. В своите въпроси публиката насочи отговорите на писателя към съвременните проекции на чинтуловото дело и значението на неговия труд и за съвременния българин, а повторното хорово изпълнение, този път на „Стани, стани юнак балкански” придаде оригинален облик на тази необикновена „промоция”, докоснала не само умовете, но и сърцата.