Над 500 призоваха: "Не убивайте средния бизнес"

Мисия Бургас

22-11-2012, 16:40

Снимка:

BurgasUtre

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Кръчмарите предлагат да стартират кампания срещу цигарите сред децата

"Не убивайте средния бизнес", "Не искаме сълзите на останалите без работа по Коледа", "Пощадете работещите българи!". С тези лозунги, въпреки ниските температури над 500 души от Бургас, от които повече от 120 собственици на големи нощни заведения и ресторанти излязоха днес на протест срещу поправките в Закона за здравето, забраняващи тютюнопушенето в затворени заведения.

Виж тук галерия от протеста


Собствениците излязоха с общо становище да инициират кампания за вредата от цигарите сред подрастващите, но местната власт да им даде шанс да развиват спокойно своя бизнес. 

"Стотици сме, които вложихме само през миналата година хиляди левове в обособяване на зони за пушачи, разполагаме с най-добрата вентилация, а сега, в условия на криза гоним клиентитеси на улицата и затъваме", каза пред общината Христо Николов от инициативния комитет на протеста.

30-минутен митинг-концерт, който започна с песента "Огън от любов" и "Бургаски вечери" местните артисти и певци подкрепиха инициативата.

Над 10 000 души работят като персонал в ресторантьорския бизнес на града, близо половината от тях ги грози безработица още от края на тази година, обявиха още от инициативния комитет. Те призоваха държавата да работи в борбата с цигарите, заедно с тях, а не да бъде срещу тях.

По-късно протестиращите ще връчат на кмета на града протестно писмо, в което призовават местна власт да подаде ръка на бинеса за да няма висока безработица и да не бъде стъпкан бранша. 

В унисон с протеста част от заведенията в центъра затвориха и не приемаха клиентела по време на демонстрацията.