С голи кукли и траурна музика срещу забраната за пушене (снимки)

Мисия Пловдив

22-11-2012, 17:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

За два месеца в Пловдив са фалирали 46 заведения, над 500 души са без хляб на улицата

Шарж пред общината – пусти маси, пластмасови манекени и траурна музика – като обезлюдените ресторанти и съкратените в бранша.

Близо 70 пловдивчани с цигара в ръка излязоха на обявения протест на площада.

Кафенета, барове и ресторанти фалират. Оборотът на заведенията е стигнал дъното, каза председателят на Асоциацията на собствениците на заведения Димитър Лукарев. Ако законът не се промени до 1-ви декември ще обявим гражданско неподчинение в цялата страна, заканиха се ресторантьори.

В града само за последните два месеца 46 ресторанти са хлопнали кепенци и не са удържали бизнеса. Повече от 500 души – предимно сервитьори и готвачи, са останали без работа. Прогнозата за зимата е, че фалитите ще скочат двойно. От всеки ресторант, дискотека или кафене без препитание остават най-малко 30% от персонала.

С идването на зимата ресторантьорите затварят с полиетилен зимни градини, за да има клиенти. Който няма градина, фалира, коментира Лукарев.

От 1 юли до сега инспекторите от РЗИ са съставили 126 акта на собственици на заведения, където са пипнати пушачи. Всички санкции се обжалват в съда. Глобите за бизнеса са от 2 000 до 15 000 лева.

Бунтът на масите е за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места. Ресторантьорите настояват да се върне предишният вариант в закона за здравето - по заведенията да има зона за непушачи и такава за пушачи.

От бранша припомнят, че в Европейския съюз пълна забрана срещу цигарения дим има само в 6 страни. Ресторантьори питат - защо в Германия например в заведенията има зали за пушачи, а в България това е забранено.

Тези дни стана ясно, че след въвеждането на рестриктивните мерки Агенция "Митници" е събрала 115 млн. повече от акциз. Според статистиката става дума за увеличение с около 8 на сто. Това означава, че българите пушат повече цигари, отколкото преди забраната да влезе в сила.

Проект за промени в Закона за здравето е внесен от независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Желанието на бранша не е прието от Здравната комисия в Парламента. Ресторантьорите чакат тежката дума на депутатите до края на ноември. Не им ли хареса се вдигат на гражданско неподчинение.