Аптекари готвят гладна стачка

Животът

22-11-2012, 21:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фармацевтите скачат на бунт срещу лимит на рецептите

Големите вериги аптеки в страната са в готовност за безсрочна гладна стачка. Недоволството в бранша е породено от промяна в Закона за лекарствените продукти, с която се въвежда стандарт фармацевтите да отделят средно 8 минути за обслужване на рецепта. Така за 15 дни един магистър-фармацевт, назначен на 8-часов работен ден ще обслужва не повече от 660 рецепти. Ако продавачът едновременно е и собственик на аптеката и работи по 12 часа, ограничението е 990 рецепти. Предвидено е в населените места, в които има само една аптека, работеща със здравна каса, лимитът да е по-висок.

Въвеждането на лимит ще засегне не повече от 100 аптеки от общо 2100, които работят с касата. От Асоциацията на собствениците на аптеки обаче твърдят, че лимитът цели преразпределение на пациентите, предава Дир.бг

Очаква се договорът между НЗОК и Българският фармацевтичен съюз за следващата година да бъде подписан в петък. Ако обаче лимитът за обслужване бъде въведен, от Асоциацията на собствениците на аптеки заплашват, че няма да подпишат договор със здравната каса, съответно няма да отпускат лекарства по каса, съобщи bTV.