Гарата - грозна, стара, мрачна и без гащи

Мисия София

23-11-2012, 08:00

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Софийската жп гара ще се сдобие с нов фасон до 2 г.

Един от софийските символи остана без гащи.

Не, тук не става дума за поредната гола фотосесия на силиконова моделка, а за столичната Централна гара, чиято шатра бе премахната преди 2 седмици.

Половин месец след като бяха свалени "гащите на Софиянски", както шеговито бе наричана шатрата, в момента гарата изглежда някак гола. Ами нормално, нали е без гащи.

Бялото платнище, което наподобяваше купола на цирк, бе премахвано цели 4 дни.

"Гащите на Софиянски", по чието кметско време бяха монтирани, струваха 1,6 млн. лв. Доста скъпи гащи, трябва да признаем.

През 2003 г., когато гарата бе символично "обута", ремонтираха и предгаровия площад и бяха поставени нови плочки, за които Столична община се изръси с 20 млн. лв.

Въпреки че страният бял чаршаф има 20-годишна гаранция, скоро след монтирането му се наложи да бъде укрепван. Като всички гащи, и тези се скъсаха през февруари тази година. Тогава натрупалият се сняг натежа и част от платнището се скъса. Случайно минаващ пешеходец бе ударен от парче лед, но дяволът бе малък и той се размина без сериозни наранявания. След инцидента главният архитект на София Петър Диков и кметът Йорданка Фандъкова взеха категорично решение - гащите на гарата да бъдат събути.

За доброто на софиянци и гостите на града се реши гарата да претърпи пълна промяна.
До 2014 г. гарата ще се сдобие с нов фасон, по подобие на намиращата се в непосредствено съседство Централна автогара, където е топло, приятно и уюрно. С яка стомана и стъкло ще бъде сменена фасадата на жп гарата. Отвътре гарата ще бъде разделена на нива, където ще бъдат обособени заведения, магазини, зони за почивка, както и гаров хотел.

А в момента гарата си е все така мрачна, стара и неприветлива. И без гащи.