Добро утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

23-11-2012, 07:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес опитваме от младото вино и палим коледната елха

Добро утро в последния ден от седмицата, пловдивчани. Днес синоптиците обещават значителна облачност с лек ръмеж и слаб вятър на места. Максималните температури за страната ще са между 6 и 11 градуса по Целзий, за Пловдив около 9°.

Този сравнително тих ден обаче ще бъде изпълнен с празнични церемонии. Като начало в 12.30 часа ще започне тържеството на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив в „Бакаловата къща“ на улица “Д-р Чомаков“ №9 в Стария град. Поводът е 10-тата годишнина от възстановяването на Камарата. Гост на събитието ще бъде областният управител Здравко Димитров.

В 13:15 часа от площада пред Община Пловдив ще потегли празничното шествие, което ще открие тазгодишното „Дефиле на младото вино”. То ще бъде водено от изпълнителите от ансамбъл “Тракия” и рицарите на „Европейския рицарски орден на виното”. Процесията ще тръгне по главната улица и ще стигне до лапидариума в Стария град. Там ще се състои тържественото откриване със символично отваряне на „Бъчва на младото вино” и наздравица. За празничното настроение на гостите на събитието ще се погрижат още хор „Евмолпея“, танцово студио Дуенде” и певиците от “Вайя Квартет”.

В 18:00 часа кметът на Пловдив инж. Иван Тотев символично ще запали светлините на празничната елха и украсата в града. Това ще стане на площад „Стефан Стамболов“ пред общината, където за втора поредна година е украсено 15-метровото живо коледно дръвче. На тържеството ще има изпълнения на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и Фолклорен ансамбъл „Дилянка“. След запалването на светлините ще има фойерверки и традиционното българско хоро.

Събитие с голямо значение за всички любители на музиката в Пловдив пък е приготвила Държавна опера. От 19 часа в Концертна зала на сцената заедно с пловдивският оркестър ще излязат изключителният диригент Павел Балев и виртуозният цигулар Иво Дропулич. Събирането на едно място на двама толкова добри музиканти обещава истинска наслада за всички меломани.

В Хисар пък днес денят ще мине под друга звезда. Там екипът на Областен информационен център ще представи възможностите за кандидатстване по отворените схеми „Енергийна ефективност и зелена икономика” и „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодатели“. Семинарът ще започне в 11:00 и ще се проведе в залата на общината.