Турция се отказа от ТЕЦ на границата

Животът

23-11-2012, 07:50

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Екоминистерството в Анкара отхвърлило проекта като нерентабилен

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели, след като по-рано се отказа и от планове за строеж на трета турска атомна централа в района. Екоминистерството в Анкара е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада. Това съобщи депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Тургут Дибек, цитиран от БТА.
В писмено съобщение по случая турският депутат посочи, че проблемът е бил разгледан на 21 ноември на заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда. След бурни дебати проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен и нежелан от местното население.
Проектът за строеж на топлоцентрала край Игнеада силно разбуни духовете. Жителите на региона организираха масови протестни инициативи. Село Бегендик в околията на Игнеада, в което бе планирана топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към демонстрациите, припомня Дир.бг