Епидемия от туберкулоза грози Бургаския затвор?

Крими

23-11-2012, 12:01

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Медици отказват да направят изследвания на арестант, за когото има съмнения, че е болен, защото не бил здравно осигурен

Става въпрос за 41-годишния Мишо Щерионов, познат с прякора Пандурито, който бе закопчан в края на март заедно с още двама негови авери по обвинение, че въртели бизнес с новородени в Гърция, 

Още преди месец Районният съд в Бургас назначава на Щерионов да му бъдат направени общо 4 вида изследвания заради съмнения, че е болен от туберкулоза.

Мишо Щерионов вече седми месец е под стража заради обвинения в трафик на бременни зад граница. По тази причина той е приведен от ареста в затвора. Днес той се изправи пред районните магистрати с искане постоянната му мярка да бъде заменена с домашен арест, но съдът така и не се произнесе заради липсата на медицинските изследвания.

Оказа се, че от назначените експертизи е направена само една. От четирите изследвания е трябвало да стане ясно дали затворникът е болен или не. Медиците отказали, защото Щерионов не бил здравно осигурен. Адвокатите му обаче са на друго мнение.

По закон на всеки затворник текат здравни осигуровки, но проблемът идвал от това, че ресорното ведомство не било редовно в плащанията на вноските към Здравната каса. "Изследванията са назначени преди един месец. Ако този човек  е болен от туберкулоза ще пламне епидемия в затвора", каза пред Burgasutre адвокат Благой Потеров, един от двамата защитници на задържания.

След като на Щерионов било обяснено, че не е осигурен здравно, той се обадил на близките си да му преведат пари, за да си плати назначените от съда изследвания. Това обаче така и не се случило.

Днес съдия Стоян Мутафчиев отложи заседанието за след седмица. Предполага се, че през това време на затворника ще бъдат извършени необходимите медицински изследвания и ще има заключение на вещо лице.