Кметицата ни обеща нови автобуси, тролеи и трамваи. Скоро!

Мисия София

23-11-2012, 14:11

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Строим с темпове, непознати в София, хвали се Фандъкова

Столична община работи за закупуването на 100 нови метанови автобуса, 20 трамвая и около 50 нови тролейбуса, защото благодарение на тях се намалява консумацията на електроенергия с около 15%, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

С изготвянето на плана за енергийно развитие на градовете, управата поема ангажимент до 2020 година да намали вредните газове минимум с 20%, допълни столичната кметица.

По думите й планът за енергийно развитие позволява на общината да работи освен за решаване на дългогодишните проблеми в града, но и да се включи в модерните екологични проекти.

Той е финансиран от ЕС по проекта "LEA – ефективно въвеждане и интегриране на устойчиви енергийни политики при планиране и други свързани дейности за постигане на ниско-карбонова икономика".

"Благодарение на метрото, вредните емисии в София намаляват с около 130 хиляди тона годишно. Изграждането на Линия 2 е един от най-важните проекти за енергийна ефективност. Над 300 хиляди софиянци усещат удобството на този вид екологичен транспорт и се вижда и влиянието му върху околната среда, а нивото на шума е по-ниско с около 15-20%. С изграждането на новия участък Цариградско шосе – жк. "Дружба" – Летище се очаква вредните газове да намалеят с около 9 хил. тона за година", обясни столичният кмет.

"През последните години изграждаме детски градини с темпове, които не са били познати в нашия град и преди 20 години", похвали се още кметицата.

По нейна информация през следващата година ще бъде подобрена енергийната ефективност в още 23 детски градини и 3 училища със съфинансиране от фонд "Козлодуй" и общината.

Министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че се изготвя механизъм за финансиране на общините със 100 млн. лева по проекти за ремонт енергийна ефективност на училища, детски градини и болници.

Според него средствата ще стигнат за обновяване и енергийна ефективност на над 290 сгради.

"В момента сме в етап на изготвяне на процедурата, амбицията ни е в следващите няколко седмици да започнем процедура за избиране на изпълнител и от следващия строителен сезон да започнем обновяването на детски градини", допълни той.